Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Διαφάνεια και Αξιοκρατία με το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας.


Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου 
“Ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις».
Το συγκεκριμένο Σ/Ν ρυθμίζει σειρά θεμάτων γύρω από τη Ναυτιλία, το προσωπικό του Υπουργείου & του Λιμενικού Σώματος και την προστασία των εργαζομένων στη Ναυτιλία.
Συγκεκριμένα περιλαμβάνει διατάξεις με τις οποίες
- Εκδημοκρατίζεται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τις υπηρεσιακές μεταβολές των στελεχών ΛΣ- ΕΛΑΚΤ. Καμία μετάθεση, απόσπαση ή μετάταξη δεν είναι πλέον επιτρεπτή χωρίς γνωμοδότηση συλλογικού οργάνου. Λαμβάνεται δε, ειδική μέριμνα, ώστε οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι ή οι γονείς ενός τουλάχιστον τέκνου με ανίατο ή δυσίατο νόσημα ή οι γονείς που είναι άγαμοι ή χήροι, καθώς και πάσχοντες από ανίατα ή δυσίατα νοσήματα να μετατίθενται μόνο κατόπιν πρότερης σχετικής αναφοράς τους.
- Αναβαθμίζεται η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των πληρωμάτων των πλοίων της ακτοπλοΐας. Η προσήκουσα καταβολή μισθών και ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη αποτελεί πλέον προϋπόθεση για τη δρομολόγηση κάθε τύπου πλοίου, ενώ η παράβασή τους δύναται να επιφέρει ακόμα και την κύρωση της απαγόρευσης απόπλου.
- Για πρώτη φορά, καθιερώνεται η εισαγωγή στις Σχολές του Λιμενικού Σώματος με πανελλήνιες εξετάσεις από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Πρόκειται για ουσιαστικό βήμα καθιέρωσης της αξιοκρατίας στο σύστημα εισαγωγής στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.
- Ρυθμίζονται ζητήματα νομιμοποίησης υφιστάμενων λιμενικών υποδομών, με απλούστερη διαδικασία και με έμφαση στην ανάπτυξη των λιμανιών και στην ενίσχυση της διαφάνειας.
- Εκσυγχρονίζονται οι διαδικασίες του διαγωνισμού για την πρόσληψη πλοηγών, ενώ αυξάνονται οι οργανικές θέσεις στις πλοηγικές υπηρεσίες της χώρας.
- Επιδιώκεται η παροχή σίτισης σε σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) κυρίως της περιφέρειας, για να υπάρχει κίνητρο φοίτησης στις Σχολές αυτές και για να στηριχθούν οικονομικά οι σπουδαστές τους, κατ΄ αναλογία των αντίστοιχων σπουδαστών ΤΕΙ. Επιπλέον, προς αναβάθμιση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών και βελτίωση των διοικητικών λειτουργιών των Σχολών Εμπορικού Ναυτικού, ο τακτικός προϋπολογισμός του ΥΝΑΝΠ αναλαμβάνει τις δαπάνες τηλεπικοινωνιών και παροχής πρόσβασης στο διαδίκτυο των Σχολών Εμπορικού Ναυτικού.
- Παρέχεται μεταβατικό στάδιο δύο ετών για την καθαίρεση στις Χερσαίες Ζώνες Λιμένων (ΧΖΛ) αυθαιρέτων κατασκευών (σκίαστρα, τέντες, πέργκολες) και την αντικατάστασή τους με νόμιμες, νέες, ομοιόμορφες κατασκευές, σύμφωνα με μελέτες που έχουν εκπονήσει οι φορείς διοίκησης των λιμένων. Επιτυγχάνεται έτσι, η αποκατάσταση της νομιμότητας που θα διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των χώρων στις ΧΖΛ και τη λειτουργία των παρακείμενων στις ΧΖΛ επιχειρήσεων. Αναμένεται κατά συνέπεια η αύξηση της απασχόλησης και η ενίσχυση των τοπικών οικονομιών, αλλά και της εθνικής οικονομίας γενικότερα.
- Στο πλαίσιο σχεδιασμού, συντονισμού και εφαρμογής ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής και ειδικότερα της άμεσης και έμμεσης παρέμβασης για επίλυση προβλημάτων που αφορούν στην υδροδότησή τους, αντιμετωπίζεται η αναγκαιότητα άμεσης αδειοδότησης για την εγκατάσταση και λειτουργία φορητών μονάδων παραγωγής νερού, μέσω αφαλάτωσης, με δυναμικότητα μικρότερη από 2000 κυβικά μέτρα την ημέρα, για την εξυπηρέτηση επειγόντων, πρόσκαιρων και βραχυχρόνιων αναγκών υδροδότησης νησιών.
- Για πρώτη φορά, συστήνεται Συμβούλιο Συνδυασμένων Μεταφορών, υπό την προεδρία του Υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, που μεριμνά για το συντονισμό των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συνδέσεων των νησιών με την ηπειρωτική χώρα.
Καλούμε όλους τους κοινωνικούς εταίρους και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχουν στη διαβούλευση, καταθέτοντας προτάσεις, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου. Η 
διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου στις 14:00.
Το πλήρες κείμενο του Σχεδίου Νόμου έχει αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο διαβουλεύσεων και συγκεκριμένα στον σύνδεσμο

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Εκπτώσεις τριτέκνων σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια

 Η έκπτωση γίνεται με την ΕΠΙΔΕΙΞΗ της Θεωρημένης κάρτας   τριτέκνου για ο 2017 από το Σύλλογο Τριτέκνων.

Οι εκπτώσεις ισχύουν για τους γονείς συνέχεια και για τα  παιδιά μέχρι την συμπλήρωση των 25 ετών εφόσον σπουδάζουν (κανονικά έως 23 ετών).

1. FastFerries

Η FastFerries προσφέρει ειδική έκπτωση 30% για τις τρίτεκνες οικογένειες. Η έκπτωση εφαρμόζεται στην οικονομική θέση (DECK) και στα αεροπορικού τύπου καθίσματα (ATS).Για την χορήγηση της έκπτωσης είναι απαραίτητη η επίδειξη της ταυτότητας συλλόγου τριτέκνων. Τα τέκνα των τριτέκνων δικαιούνται την έκπτωση έως την ηλικία των 23 ετών με την επίδειξη της ταυτότητας τους. 

2. MinoanLines
     
 Η MinoanLines προσφέρει ειδική έκπτωση 30% για τις τρίτεκνες οικογένειες. Η έκπτωση ισχύει στα VIP καθίσματα αεροπορικού τύπου και σε DECK. 30% έκπτωση σε όλες τις άλλες κατηγορίες θέσεων (A2-AB2-A4-AB4) εκτός LUX. Επίσης παρέχεται 20% έκπτωση για τα δίκυκλα καθώς και για το Ι.Χ. αυτοκίνητό τους (κατηγορία 1).
Η έκπτωση ισχύει για τα τέκνα ηλικίας έως 23 ετών (έως 25 αν σπουδάζουν).
Αποδεκτά Δικαιολογητικά: Ταυτότητα Συλλόγου τριτέκνων 

3. AnekLines

Η AnekLines προσφέρει έκπτωση για τους Τρίτεκνους 30% στην Οικονομική Θέση (DECK) & στα Αεροπορικά Καθίσματα.
30% σε όλες τις κατηγορίες καμπινών εκτός LUX.  20% στα ΙΧ & ΜΟΤΟ
Για τη χορήγηση της έκπτωσης είναι απαραίτητη η επίδειξη θεωρημένης ταυτότητας Συλλόγου Τριτέκνων. 
Η έκπτωση ισχύει για τα τέκνα ηλικίας έως 23 ετών (έως 25 αν σπουδάζουν).

4. ΤHASSOS LINK -F/B ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΙΛΙΑΓΚΟΣ

   Στην γραμμή ΚΑΒΑΛΑ-ΠΡΙΝΟΣ 40% έκπτωση (κόστος εισιτηρίου 3 ευρώ , αντί 5 ευρώ)
   Στην γραμμή ΚΕΡΑΜΩΤΗ-ΛΙΜΕΝΑΣ 43% έκπτωση (κόστος εισιτηρίου 2 ευρώ , αντί 3,5 ευρώ)
  Επίσης αναφέρουμε και την έκπτωση 50 % στο κόστος εισιτηρίου αυτοκίνητου<4 span="">m ,  αποκλειστικά στο πρώτο δρομολόγιο της γραμμής Λιμένα –Κεραμωτής.
   Απαραίτητη προϋπόθεση για την έκπτωση επιβάτη, η επίδειξη της κάρτας μέλους του συλλόγου Tριτέκνων.
   (Τα παιδιά ως 10 ετών δικαιούνται ούτως ή άλλως τις εκπτωτικές τιμές) »

5. AEGEANSPEED LINES

Έκπτωση  σε  τρίτεκνες  οικογένειες  30%     με  την  επίδειξη  της  κάρτας  μέλους θεωρημένη

6. ZANTE FERRIES

Έκπτωση στις τρίτεκνες οικογένειες 50% με την επίδειξη κάρτας μέλους θεωρημένη.
TRI TRI 50% (Τρίτεκνοι).

7. ANNES LINES (ΠΡΩΤΕΥΣ) ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Έκπτωση στις τρίτεκνες οικογένειες 30% με την επίδειξη κάρτας μέλους θεωρημένη.

8. BLUE STAR FERRIES (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΡΗΤΗ)

30%  ΕΚΠΤΩΣΗ στα εισιτήρια επιβατών για:

Τρίτεκνους 30% σε Οικονομική Θέση και Αριθμημένα Καθίσματα, 30% σε Καμπίνα (εκτός από καμπίνες LUX), 20% σε ΙΧ & Moto

Η έκπτωση ισχύει για τους γονείς, και για τα τέκνα ηλικίας έως 25 ετών εφόσον σπουδάζουν (κανονικά έως 23 ετών).

9. CORFU FERRIES

Δρομολόγιο Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα
Έκπτωση 50% ΑΠΟ: CORFU FERRIES (ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ)
Με τα  πλοία:
ΑΝΩ ΧΩΡΑ ΙΙ , ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΚΕΡΚΥΡΑ ΕΞΠΡΕΣ, ΚΕΡΚΥΡΑ, ΝΗΡΕΑΣ , ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ
Η έκπτωση ισχύει για τους γονείς, και για τα τέκνα ηλικίας έως 25 ετών.

10. ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΡΑΦΗΝΑ-ΜΑΡΜΑΡΙ
25% έκπτωση στα εισιτήρια των επιβατών.

11. IΠΤΑΜΕΝΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ 

Δρομολόγιο Πειραιάς – Αίγινα    Έκπτωση 25% στο εισιτήριο
Η έκπτωση ισχύει για τους γονείς, και για τα τέκνα ηλικίας έως 25 ετών

12. Leve Ferries: Πειραιάς – Αίγινα (πλοίο ΙΟΝΙΣ)
έκπτωση 40% στο εισιτήριο, με την επίδειξη θεωρημένης
κάρτας τριτέκνου για το 2016, για τους τρίτεκνους γονείς,
και για τα παιδιά μέχρι 25 ετών.


13. Golden Star Ferries: Ραφήνα- Άνδρος, Τήνος, Μύκονος: έκπτωση εισιτήριο επιβάτης 30% στην οικονομική θέση.