Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και Υπουργούς απέστειλε η Ομοσπονδία των τριτέκνων ΟΠΟΤΤΕ σχετικά με τα φημολογούμενα μέτρα για το επίδομα

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αθήνα: 26-11-2010 Αριθ. Πρωτ.: 48


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΠΟΛΥΜΕΛΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

ΜΕ ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

wwwHYPERLINK "http://www.opotte.blogspot.com/".HYPERLINK "http://www.opotte.blogspot.com/"opotteHYPERLINK "http://www.opotte.blogspot.com/".HYPERLINK "http://www.opotte.blogspot.com/"blogspotHYPERLINK "http://www.opotte.blogspot.com/".HYPERLINK "http://www.opotte.blogspot.com/"com

Αναγν. Σωματείο : Απόφαση 1017/2010

Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών

Δ/ση: Αθήνα, Αττική

Πληροφορίες: Βουτσάς Καρατζάς ( Πρόεδρος )

Τηλ: 6944764096

Προς

1) Γραφείο πρωθυπουργού

2) Αντιπρόεδρον Κυβέρνησης

3) Υπουργόν Οικονομικών

4) Υπουργόν Εσωτερικών

5) Υπουργόν Υγείας &

Κοινωνικής Αλληλεγγύυης

Αξιότιμε Πρωθυπουργέ

Αξιότιμοι Υπουργοί

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται διαρροές στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, έντυπα και ηλεκτρονικά, σχετικά με το σχεδιασμό της παρούσης κυβέρνησης για τη θέσπιση κριτηρίων εισοδήματος για τη χορήγηση του επιδόματος τρίτου τέκνου και του πολυτεκνικού επιδόματος, με το σκεπτικό της δήθεν ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων. Η θέσπιση των εν λόγω επιδομάτων πραγματοποιήθηκε -ορθώς- αφενός για λόγους άσκησης κοινωνικής πολιτικής, η οποία –ακόμα και σε περιόδους κρίσεων- πρέπει να παραμένει αλώβητη και να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα και χωρίς μειώσεις , και αφετέρου για την τόνωση των γεννήσεων με δεδομένες τις τρομακτικές διαστάσεις που έχει λάβει το δημογραφικό ζήτημα στη χώρα μας, αν σκεφτεί κανείς ότι η γήρανση του πληθυσμού πολλαπλασιάζεται –19% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Ο.Η.Ε. μια χώρα θεωρείται γερασμένη όταν το 7% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών- και η υπογεννητικότητα αυξάνεται διαρκώς. Ο δείκτης γεννήσεων βρίσκεται στα 1,30 παιδιά ανά γυναίκα με ποσοστό αναπλήρωσης γενεών τα 2,2 παιδιά ανά γυναίκα. Δυστυχώς, η κατάσταση είναι τραγική, και οι κυβερνήσεις τα τελευταία 17 χρόνια δεν έλαβαν ουσιαστικά μέτρα για τη αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, αφού και η έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής του 1993 λιμνάζει και σήπεται μέσα σε κάποια συρτάρια.

Η παρούσα κυβέρνηση κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 θέσπισε με την παράγραφο 5 του άρθρου 21 ότι : «Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους». Αλλά , δυστυχώς, τα μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή είναι ελλιπή, αποσπασματικά, όχι μακροπρόθεσμα και εν πολλοίς ασαφή.

Οι οικογένειες με τρία παιδιά που αιμοδοτούν την ελληνική κοινωνία και στηρίζουν το θεσμό της οικογένειας πρέπει να στηριχθούν και να επιτευχθεί η πλήρης, θεσμική και οικονομική εξομοίωση, με τις πολύτεκνες οικογένειες, αφού αυτό επιτάσσουν οι απογοητευτικοί δείκτες γεννήσεων και η αναγκαιότητα για τη στήριξη των οικογενειών- το 32% των οικογενειών με τρία παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Κάθε σκέψη, λοιπόν, και σχεδιασμός για εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων κρίνεται απαράδεκτος. Το μέτρο των εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση των επιδομάτων θεσπίστηκε το 1997 και απέτυχε παταγωδώς, αφού και το Συμβούλιο της Επικρατείας με την 1095/2001 απόφασή του θεώρησε ότι είναι αντισυνταγματική η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων, και προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και όλα τα Διοικητικά πρωτοδικεία και Εφετεία της χώρας.

Κατά τούτο, λοιπόν θεωρούμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εγκαταλείψει τους πειραματισμούς και την προσπάθεια απομύζησης των οικογενειών με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων, καθώς η επάνοδος σε ένα μέτρο που κρίθηκε αντισυνταγματικό κρίνεται αδιανόητη.

Τέλος σημειώνουμε, πως η ΟΠΟΤΤΕ στις 12 Αυγούστου 2010, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Υφυπουργό Οικονομίας κ. Σαχινίδη, όπου συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το κρίσιμο θέμα των επιδομάτων. Ο κ. Σαχινίδης διαβεβαίωσε πως δεν τίθεται θέμα, τουλάχιστον πριν τον Μάρτιο του 2011, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί μία μελέτη, με την οποία θα επαναξιολογηθεί κάθε δράση που έχει δρομολογηθεί υπέρ της οικογένειας, επομένως θα αφορά και στα επιδόματα, ενώ δε μετά την ολοκλήρωσή της πιθανόν να ξεκινήσει μια περαιτέρω συζήτηση.

Mε εκτίμηση

Για το Δ.Σ.


Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Βουτσάς Καρατζάς Νικολαντωνάκη Έλενα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου