Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΚΡΗΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ


 Πολλοί που πήραν πορτοκάλια έλεγαν: πόσα να φάμε; πόσα να κάνουμε χυμούς;
Να ακόμα μια λύση. Υπάρχουν και τα ωραία κρητικά γλυκά !!

Με ολόκληρο πορτοκάλι και -φυσικά-με ελαιόλαδο! 
Στην Κρήτη εννοείται ότι όλα αυτά τα κουλουράκια έχουν βασικό τους συστατικό το ελαιόλαδο. 

Υλικά:
1 και ¼  κούπας  ελαιόλαδο
1 και ¼ κούπας ζάχαρη
1 μεγάλο πορτοκάλι (ακέρωτο γιατί θα πάρουμε και το ξύσμα)
1 λεμόνι (το ξύσμα και το χυμό)
¼ κούπας ρακή ή άλλο ποτό
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
Περίπου 1 κιλό αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις (περισσεύει συνήθως περίπου 1-1,5 κούπα)
Περίπου μια κούπα αποφλοιωμένο σουσάμι για το τύλιγμα και 1-2 κουταλιές ζάχαρη.
Επί το έργον:

Βάζουμε σε λεκάνη το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το ξύσμα των εσπεριδοειδών (αφού τα πλύνουμε καλά με χλιαρό νερό και αν είναι δυνατόν με ένα καθαρό σφουγγαράκι).

Καθαρίζουμε το πορτοκάλι και αφαιρούμε όση περισσότερη από την άσπρη μεμβράνη μπορέσουμε από τις φέτες  του. Τις βάζουμε στο multi και τις αλέθουμε πολύ καλά. Ανακατεύουμε τα υλικά μας στη λεκάνη αφού προσθέσουμε και τα κανελογαρύφαλλα  μέχρι να ομογενοποιηθούν, ρίχνουμε και το πορτοκάλι .Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό λεμονιού και τον ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί μια μισή ώρα τουλάχιστον. Ξεπλένουμε το σουσάμι μέσα σε σουρωτήρι και το απλώνουμε σε βαμβακερή πετσέτα. Το πασπαλίζουμε με  τη ζάχαρη. Έτσι θα κολλήσει στα κουλουράκια μας.

Παίρνουμε ζύμη όσο ένα μέτριο καρύδι και την πλάθουμε κορδόνι. Το κυλάμε πάνω στο σουσάμι . Μετά  το πλάθουμε ξανά στο πλαστήρι για να κολλήσει  πάνω του το σουσάμι και το κλείνουμε σε κουλουράκι  ή το αφήνουμε τριβιδάκι  (έτσι τα λέμε στην Κρήτη τα μακρουλά ).Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο ή σε στρωμένο με χαρτί ψησίματος ταψί.
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα.

Παρατηρήσεις:
1)Στα λαδερά κουλουράκια έχει μεγάλη σημασία η ποσότητα του ελαιολάδου στη ζύμη για την τελική υφή τους. Γίνονται πιο τριφτά αν έχουν πολύ ελαιόλαδο και σκληραίνουν ελαφρά αν το ελαττώσουμε. Στη συγκεκριμένη συνταγή έχω βάλει από ¾ κούπας ως 1,5 κούπα και η διαφορά είναι διακριτή. Με ¾ κούπας είναι λίγο πιο σκληρά αλλά είναι πιο ανθεκτικά στις μετακινήσεις. Είναι  και πιο …διαίτης!
2) Επίσης ο χρόνος ψησίματος είναι θέμα γούστου. Και στα 20 λεπτά, ψημένα είναι αν είναι δυνατός ο φούρνος. Αλλά αν σας αρέσουν πιο τραγανά αφήστε τα λίγο ακόμη…Προσωπικά τα προτιμώ ξεροψημένα.
3)Στην αρχική συνταγή τα υλικά δινόταν σε κρασοπότηρα, και μετατράπηκαν εδώ σε δοσομετρικές κούπες  για ευκολία…
4) Η ποσότητα του αλευριού είναι ενδεικτική . Εξαρτάται από το είδος του , από το μέγεθος του πορτοκαλιού, ακόμη και από την υγρασία και τη θερμοκρασία  της ατμόσφαιρας! Σημασία έχει η υφή της ζύμης. Πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη αλλά να μη κολλά στα χέρια.
5)Αν δεν μας αρέσει η σόδα μπορούμε να βάλουμε μπέικιν. Τότε θα χρησιμοποιήσουμε 3 κουταλάκια και θα το προσθέσουμε στο αλεύρι και όχι στο λεμόνι.


ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ 
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου