Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Μονοήμερη εκδρομή πραγματοποίησε ο σύλλογος στο γειτονικό νομό Ηρακλείου, την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου.
Η εκδρομή ξεκίνησε από την Ιεράπετρα και από τον Άγιο Νικόλαο επιβιβάστηκαν οι υπόλοιποι εκδρομείς. Επίσης, στο Ηράκλειο ήρθε μαζί μας ο Πρόεδρος του συλλόγου Τριτέκνων Ηρακλείου Μανόλης Αχλαδιανάκης.

Πρώτος σταθμός το Ιερό ησυχαστήριο των Αγίων Θεοδώρων που βρίσκεται στο δρόμο που οδηγεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Ο σύλλογος προσέφερε Αρτοκλασία και στη συνέχεια οι μοναχές του μοναστηριού πρόσφεραν καφέ και εδέσματα στα μέλη του συλλόγου.



 





Ακολούθησε επίσκεψη στην τεχνητή λίμνη του Ζαρού. 
 Ο Ζαρός είναι κωμόπολη και είναι ευρύτερα γνωστός από το ομώνυμο εμφιαλωμένο νερό (φυσικό ή ανθρακούχο) που διατίθεται στην αγορά την τελευταία εικοσαετία.  Να σημειωθεί ότι Το δίκτυο ύδρευσης στην περιοχή ήταν ανεπτυγμένο από τα αρχαία χρόνια αφού από την πηγή Στέρνα, στα βόρεια του Ζαρού, υδρευόταν η αρχαία Γόρτυνα

 
Μετά από μια ωραία διαδρομή και πέρασμα από τις Μοίρες φτάσαμε στο χωριό 
Σίβας που βρίσκεται στη νοτιοδυτική άκρη της πεδιάδας της Μεσαράς, σε υψόμετρο 110 μέτρων. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία. Το χωριό είναι γενέτειρα του Αγίου Ιωάννη του Ξένου ή Άγιου Κυρ Γιάννη, ο οποίος εργάστηκε για την αναζωπύρωση της Ορθοδοξίας στην Κρήτη μετά την απελευθέρωσή της από τους Σαρακηνούς από το Νικηφόρο Φωκά το 961
  
 
Από το Σίβα καταγόταν και ο οπλαρχηγός Ιωάννης Σκουντής ή Στεφανάκης, ο οποίος πολέμησε υπό την αρχηγία του Μιχαήλ Κουρμούλη κατά την Επανάσταση του 1821, στην Πελοπόννησο υπό τον Κολοκοτρώνη και έλαβε μέρος στην Επανάσταση του 1866. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προέλευση του ονόματος με επικρατέστερη αυτή της ύπαρξης άφθονων φυσικών πηγών στην περιοχή (από την αραβική λέξη siva, που σημαίνει πηγή).
Μετά από μια περιήγηση στο χωριό και ένα υπέροχο γεύμα κατευθυνθήκαμε στη Μονή Καλυβιανής.  Η οποία αποτελεί ένα ξεχωριστό παράδειγμα μοναστηριού που ταύτισε την πίστη και τη λατρεία με την κοινωνική προσφορά και το φιλανθρωπικό έργο, και είναι ένα από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα της Κρήτης.
 
Η Μονή είναι σήμερα  γυναικεία και ένα συγκρότημα ιδρυμάτων αναπτύσσεται γύρω από τη Μονή: Ορφανοτροφείο «Στοργή της Παναγίας», Γηροκομείο «Οι Άγιοι Δέκα», Κέντρο εφηβικής προστασίας «Η Αγία Σκέπη», Παιδική προστασία «Η Θεοτόκος», Σχολή κοπτικής ραπτικής «Ο Ευαγγελισμός».
Επόμενος σταθμός ήταν η Γόρτυνα αρχαία πόλη και αρχαιολογικός χώρος σήμερα της Κρήτης, 45 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου. Η Γόρτυνα, η οποία αποτέλεσε την πρωτεύουσα της Κρήτης και της Κυρηναϊκής κατά την Ρωμαϊκή εποχή, κατοικήθηκε το 3000 π.Χ. περίπου και γνώρισε άνθηση κατά τη Μινωική περίοδο. Βασικά ευρήματα τα νομίσματα με την απεικόνιση της Ευρώπης και του ταύρου αφού, σύμφωνα με τον μύθο της κλασικής ελληνικής μυθολογίας, στη Γόρτυνα κατέφυγε ο Δίας όταν, μεταμορφωμένος σε ταύρο, απήγαγε την Ευρώπη από τον Λίβανο. Ο Δίας έφτασε στην Γόρτυνα με μορφή ταύρου και την Ευρώπη καβάλα στην πλάτη του και μόνο κάτω από τον ιερό πλάτανο πήρε ανθρώπινη μορφή εξαιρουμένου ενός μόνο μέλους τους σώματος του. Εκεί έκανε έρωτα στην Ευρώπη επί τρεις ατελείωτες μέρες και νύχτες. Από τη σχέση του Δία με την Ευρώπη γεννήθηκαν τρία παιδιά, τα οποία έγιναν ο βασιλείς των τριών Μινωικών παλατιών της Κρήτης οι Μίνωας, Ραδάμανθυς και Σαρπηδόνας (βασιλιάς Λυκίας).
Δυστυχώς ο αρχαιολογικός χώρος ήταν κλειστός όπως και η Φαιστός που λίγο αργότερα είδαμε μπροστά μας. Μάλλον το γεγονός ότι ήταν κλειστοί και οι δύο αρχαιολογικοί χώροι, είναι δείγμα του τρόπου που η Ελληνική πολιτεία αντιμετωπίζει το θέμα της επίσκεψης αρχαιολογικών χώρων, ιδιαίτερα από τους Έλληνες.
Να υπενθυμίσουμε ότι η αρχαία πόλη Φαιστός ήταν η σημαντικότερη μετά την Κνωσό και εδώ βρέθηκε ο περίφημος Δίσκος της Φαιστού ο οποίος αποτελεί ένα από τα γνωστότερα μυστήρια της αρχαιολογίας, αφού ο σκοπός της κατασκευής του και το νόημα των όσων αναγράφονται σε αυτόν 
 παραμένουν άγνωστα. 
 
Τελευταίος σταθμός το Ηράκλειο, όπου πολύ κόσμος ήταν στους δρόμους για να χαρεί την ωραία βραδιά (χειμώνας;;) και να κάνει τα ψώνιά του αφού τα καταστήματα ήταν ανοικτά.
Ήταν μια πολύ ωραία εκδρομή , ξεκούραστη , με πολύ καλό καιρό και όλοι έμειναν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι.
Και στην άλλη με το καλό !!!
Μερικές ακόμα φωτογραφίες...
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου