Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ κ. ΣΑΧΙΝΙΔΗ


Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12/8,στην Αθήνα, στο γραφείο του υφυπουργού Οικονομικών κ. Σαχινίδη η προγραμματισμένη συνάντηση με μέλη του Δ.Σ της Ο.Π.Ο.Τ.Τ.Ε.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Βουτσάς Καρατζάς (Πρόεδρος), Αχλαδιανάκης Μανόλης (Αντιπρόεδρος), Χαβάκης Γεώργιος (Β΄ Γεν. Γραμματέας), Κοκκινάς Νικόλαος (Μέλος) και ο Νομικός Σύμβουλος κ. Παπαγγέλου.
Συζητήθηκαν μια σειρά από θέματα που αφορούν στους τρίτεκνους.

Το κύριο και βασικό θέμα που τέθηκε είναι η εξομοίωση των τριτέκνων με τους πολύτεκνους, σύμφωνα και με την απόφαση-πρόταση της Διακομματικής Επιτροπής (1993),η οποία θεώρησε πως το πιο βασικό μέτρο για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού ζητήματος είναι η εξομοίωση τριτέκνων-πολυτέκνων.

Στη συνέχεια συζητήθηκε το ασφαλιστικό θέμα που έχει προκύψει και αφορά στην θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος έως 31/12/2010 στις μητέρες με τρία παιδιά. Το ζήτημα είναι, εφόσον υπάρχει εξίσωση ανδρών –γυναικών, αν αυτό ισχύει και για τους άντρες. Η ΟΠΟΤΤΕ είναι η πρώτος σύλλογος (Ομοσπονδία) που ανακινεί και εξετάζει ένα τέτοιο θέμα, μέσω και του Νομικού της Συμβούλου κ. Παπαγγέλου. Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο σε όλη την Ελλάδα, αφού αν αυτό ισχύσει χιλιάδες γονείς-άντρες θα μπορούν να πάρουν πρόωρη σύνταξη, όπως και οι γυναίκες.
Η απάντηση του κ. Σαχινίδη ήταν πως θα εξεταστεί αναλυτικά το θέμα, λόγω της ιδιαίτερης σοβαρότητας που παρουσιάζει. Μάλιστα σε κάποια αποστροφή του λόγου του είπε πως ΄΄ το εξετάζουμε και θα συντάξουμε εγκύκλιο΄΄. Στη συνέχεια τέθηκαν δύο θέματα σχετικά με την απαλλαγή των τριτέκνων από τα τέλη για την αγορά αυτοκινήτου. Το πρώτο έχει να κάνει με την δυνατότητα να μπορούν οι τρίτεκνοι, όπως και οι πολύτεκνοι, να παίρνουν αυτοκίνητο και δεύτερη φορά με μειωμένα τέλη. Το άλλο θέμα ήταν σε σχέση με την διαφορά που προκύπτει από τη μείωση που κάνουν οι έμποροι και από το ποσό που υπολογίζει για μείωση το τελωνείο. Στο συγκεκριμένο θέμα, όρισε επί τόπου αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα να διερευνήσει το θέμα και να τον ενημερώσει.

Σε ό,τι αφορά στο επόμενο θέμα που ήταν αφορολόγητο ποσό, για τους τρίτεκνους που είναι 22000 ευρώ, είπε πως ΄΄θα εξεταστεί την επόμενη χρονιά, αφού πρώτα εφαρμοστεί ο νέος φορολογικός νόμος΄΄.

Ακολούθησε το πολύ σοβαρό θέμα των επιδομάτων των τριτέκνων, που σύμφωνα με δημοσιεύματα, σχεδιάζεται η περικοπή του. Η εκτεταμένη ανάλυση που έγινε εκ μέρους του κ. Σαχινίδη, εστίασε στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει υποχρέωση να κάνει μια αξιολόγηση της κοινωνικής πολιτικής σε σχέση με την απόδοση που έχουν τα οποιαδήποτε μέτρα έχουν παρθεί κατά καιρούς. Η μελέτη αυτή αναμένεται να απαντήσει σε θέματα όπως το αν και κατά πόσο η στόχευση των επιδοτουμένων είναι σωστή και αποδοτική, πόσο έχει βελτιωθεί με τη βοήθεια και των μέτρων αυτών το επίπεδο της φτώχειας κ.ά. Η επιμονή των μελών της ΟΠΟΤΤΕ έκανε τον υφυπουργό να δηλώσει κατηγορηματικά δεν ΄΄τίθεται θέμα αυτή τη στιγμή και όταν τεθεί, θα γίνει εκτενής διαβούλευση. Οποιαδήποτε συζήτηση θα ξεκινήσει μετά τη μελέτη, η οποία έχει προγραμματιστεί το πρώτο τρίμηνο του 2011, έτσι ώστε να υπάρχουν όλα τα δεδομένα΄΄ . Για την ισόβια σύνταξη στην τρίτεκνη μητέρα, είπε πως και αυτό το μέτρο ίσως εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση της μελέτης.

Για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν και πρόκειται να μελετηθούν από το υπουργείο, ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώσει και γραπτώς την Ομοσπονδία, ενώ όταν θα ξεκινήσει ο διάλογος για τυχόν νέο νομοσχέδιο θα ζητήσει από την ΟΠΟΤΤΕ να διατυπώσει τις προτάσεις της.

Αν και είναι περίοδος διακοπών, τα μέλη του Δ.Σ της ΟΠΟΤΤΕ παρακολουθούν από κοντά όλα τα θέματα των τριτέκνων, έτσι ώστε οι παρεμβάσεις του να είναι έγκαιρες και αποτελεσματικές.
Το νεοσύστατο αυτό όργανο (λιγότερο από 4 μήνες), έχει επιδείξει έντονη δραστηριότητα και εφαρμόζει πιστά τις αποφάσεις του Δ.Σ για επαφές με όλα τα υπουργεία για να μεταφέρει τη θέληση,την πίστη και το δίκαιο αίτημα των τριτέκνων για πλήρης και άνευ όρων εξομοίωση με τους πολύτεκνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου