Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Τι θα σημάνει ένα κούρεμα των ελληνικών ομολόγων για τη ζωή μας;


Τι θα συμβεί στις τράπεζες - Πόσο επηρεάζονται οι πολίτες
Συνολικά για την οικονομία το κούρεμα είναι λύση, καθώς θα την ανακουφίσει από το βάρος ενός μη εξυπηρετήσιμου χρέους και θα απεμπλέξει και τη ροή της ευρωπαϊκής βοήθειας.

Εντούτοις, το θέμα έχει δαιμονοποιηθεί με δραματικούς τόνους, προκαλώντας ανησυχία ή και πανικό στους πολίτες, καθώς μάλιστα προσφέρεται για κάθε είδους αυθαίρετες ερμηνείες και ανεύθυνη κινδυνολογία. Στην πραγματικότητα κάθε πρακτική κουρέματος σημαίνει χρεοκοπία. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, ακριβώς επειδή για την ευρωζώνη κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, η διαδικασία παραμένει εντός ευρωζώνης, ακολουθεί προεπιλεγμένους όρους και βαφτίζεται «ελεγχόμενη», ώστε να μην επισύρει τις συνέπειες μιας πραγματικής χρεοκοπίας.

Πράγματι, οι επιπτώσεις ενός μεγαλύτερου κουρέματος του χρέους εσωτερικά θα επιφέρουν ένα σοβαρό σοκ και θα έχουν συνέπειες που δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Το βασικό μέτωπο όπου θα εκδηλωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις του κουρέματος είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέα, δηλαδή οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες. Αν για τις ευρωπαϊκές τράπεζες το EFSF θα είναι ο μηχανισμός που θα τις στηρίξει κεφαλαιακά, για τις ελληνικές τράπεζες, οι εταίροι μας δείχνουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή την κρατικοποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, με βάση το υφιστάμενο πρόγραμμα εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών στη αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, το λεγόμενο PSI οι ελληνικές τράπεζες έχουν εγγράψει τη ζημία αυτή στα αποτελέσματα εξαμήνου εκτιμώντας την περίπου σε 5 δισ. ευρώ συνολικά. Το ποσό αυτό είναι σχετικά διαχειρίσιμο, ενώ οι ελληνικές τράπεζες παρά τις δυσκολίες δρομολογούν ήδη πρωτοβουλίες κεφαλαιακής τους ενίσχυσης.

Σε ένα σενάριο δραστικού κουρέματος του ελληνικού χρέους κατά 50%, όπως συζητείται, στο πλαίσιο του υφιστάμενου σχεδίου, δηλαδή με βάση τα ομόλογα λήξης μέχρι το 2020 οι ζημίες εκτιμώνται σε επιπλέον 10 δισ. ευρώ, άρα συνολικά το τραπεζικό σύστημα θα υποστεί ζημίες ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό είναι προφανές ότι, ιδιαίτερα υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είναι διαχειρίσιμο και οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν άμεσα τεράστιο κεφαλαιακό πρόβλημα. Οι τεράστιες αυτές κεφαλαιακές ανάγκες είναι μάλλον αδύνατον να καλυφθούν από τους μετόχους. Το πρόβλημα αυτό θα τις οδηγήσει άμεσα να αναζητήσουν την κεφαλαιακή ενίσχυση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή θα τις οδηγήσει στην κρατικοποίησή τους που θα σημάνει και την απαξίωση των μετοχών, των παλαιών μετόχων. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος της κατάρρευσης των τραπεζικών μετοχών στο ΧΑ το τελευταίο διάστημα, καθώς μάλιστα η συμμετοχή του ΤΧΣ θα γίνει με ειδικούς όρους και συγκεκριμένα με την έκδοση νέων μετοχών που θα αγοραστούν από το Ταμείο σε πολύ χαμηλές τιμές. Και πλέον μιλάμε για κρατικοποίηση όλου του τραπεζικού συστήματος.

ΠΟΣΟ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Την ίδια στιγμή όμως για τους πολίτες, οι επιπτώσεις δεν θα είναι ούτε τόσο σοβαρές ούτε τόσο άμεσες. Καταρχάς θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τους καταθέτες των τραπεζών όλη αυτή η διαδικασία δεν θα έχει συνέπειες, καθώς και στο πλαίσιο του ΤΧΣ οι καταθέσεις είναι εγγυημένες.

Οι τράπεζες, πάντως, αναμένεται να πιεστούν κυρίως για ψυχολογικούς λόγους, καθώς είναι πιθανόν να δημιουργηθούν φαινόμενα πανικού που θα σπρώξουν τους καταθέτες να αποσύρουν καταθέσεις αν επικρατήσει κινδυνολογία περί χρεοκοπίας της χώρας. Σε μία τέτοια περίπτωση είναι πιθανόν να εφαρμοστούν περιορισμοί στο ημερήσιο ή εβδομαδιαίο όριο ανάληψης μετρητών.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Το έτερο μέτωπο όπου οι συνέπειες θα είναι σοβαρές είναι αυτό των ασφαλιστικών ταμείων. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, τα ασφαλιστικά Ταμεία μπορεί αν εξαιρεθούν από του κούρεμα. Αν πάντως συμμετάσχουν, θα υποστούν σοβαρή ζημία που θα τα οδηγήσει σε αναθεώρηση της πολιτικής τους με μείωση των συντάξεων. Επειδή όμως οι συντάξεις είναι εγγυημένες από το κράτος, οι κρατικές δαπάνες θα αυξηθούν, δημιουργώντας νέες δημοσιονομικές πιέσεις.

Πηγή: Εφημερίδα ΄΄ Κέρδος
΄΄ Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου