Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Εγκύκλιος του υπ. Παιδείας: Περισσότεροι μαθητές στα ολοήμερα σχολεία - Ρυθμίσεις για τους τρίτεκνους


Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο Υπουργείου Παιδείας, θα μπορούν για πρώτη φορά να ενταχθούν στα ολοήμερα τμήματα των δημοτικών σχολείων όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές που ανήκουν σε τρίτεκνες οικογένειες, χωρίς να παίζει ρόλο αν είναι εργαζόμενοι ή άνεργοι οι γονείς τους. Επίσης στα ολοήμερα σχολεία θα μπορούν από το ερχόμενο σχολικό έτος να ενταχθούν και προσφυγόπουλα -χωρίς προσκόμιση δικαιολογητικών- οικογενειών που διαμένουν σε κέντρα ή σε δομές φιλοξενίας του ελληνικού κράτους ή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, τα οποία δεν παρακολουθούν μαθήματα στις Δομές Εκπαίδευσης Προσφύγων.
 Βάσει της εγκυκλίου, στο ολοήμερο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων δύνανται να εγγράφονται:
• Οι μαθητές των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή κάρτα ανεργίας, στην περίπτωση που είναι άνεργοι. Δικαίωμα εγγραφής στο ολοήμερο δίνεται και στην περίπτωση που προσκομίζεται βεβαίωση εργασίας από τον έναν γονέα και κάρτα ανεργίας από τον άλλον. Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κ.λ.π. αρκεί η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης του ασφαλιστικού φορέα τους ή το πιο πρόσφατο ειδοποιητήριο πληρωμής του τρέχοντος έτους, ακόμα και αν δεν έχει εξοφληθεί.
• Οι μαθητές των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, γονείς με χρόνιες παθήσεις, ενταγμένοι σε πρόγραμμα απεξάρτησης και φυλακισμένοι.
• Πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν σε κέντρα ή σε δομές φιλοξενίας του ελληνικού κράτους ή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και τα παιδιά τους φοιτούν σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με εγγραφή στο πρωινό πρόγραμμα, και δεν είναι ενταγμένα στις λειτουργούσες ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων).
Για τα 6θέσια σχολεία και άνω ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του ολοήμερου προγράμματος είναι 14 φοιτώντες μαθητές, ενώ για τις σχολικές μονάδες που λειτουργούν ως 4θέσια και 5θέσια ο ελάχιστος αριθμός για το ολοήμερο πρόγραμμα ορίζεται στους 10 φοιτώντες μαθητές, χωρίς την προϋπόθεση προσκόμισης δικαιολογητικών.
Στη φάση του προγραμματισμού και της συγκρότησης του τμήματος ή των τμημάτων του ολοήμερου προγράμματος, οι διευθυντές των σχολείων σε συνεργασία με τον οικείο διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης λαμβάνουν υπόψη κατά προτεραιότητα τη φοίτηση των μαθητών των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου