Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010


ΤΗΝ περασμένη Παρασκευή η Ομοσπονδία των Τριτέκνων ΟΠΟΤΤΕ είχε προγραμματισμένες επαφές με τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων και Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.


Ο πρόεδρος κ. Βουτσάς Καρατζάς, ο αντιπρόεδρος κ. Μαν. Αχλαδιανάκης, ο βʼ γραμματέας συμπολίτης κ. Γ. Χαβάκης, ο υπεύθυνος εντύπων κ. Κων. Βαρβεράκης, η βʼ ταμίας Αικ. Πατσώνα και ο Νομικός Σύμβουλος της Ομοσπονδίας κ. Αναστ. Παπαγγέλου επισκέφτηκαν τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλη Καρχιμάκη. Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν η εξομοίωση των τριτέκνων με τους πολύτεκνους, η επέκταση της δωρεάν χορήγησης τροφίμων όπως ακριβώς και στους πολύτεκνους και η μοριοδότηση των νέων αγροτών.


Ο κ. Καρχιμάκης έδειξε έντονο ενδιαφέρον και ζήτησε να ετοιμαστεί εκ μέρους των τριτέκνων μια αναλυτική πρόταση όσον αφορά τα τρόφιμα και θα ακολουθήσει νέα συνάντηση με το γενικό γραμματέα του υπουργείου, τους νομικούς συμβούλους και τον πρόεδρο των τριτέκνων, ενώ για το θέμα των αγροτών δήλωσε ότι έως και το 2013 δεν πρόκειται να υπάρξει νέο πρόγραμμα.


Ο κ. Καρχιμάκης δήλωσε τέλος πως η «πόρτα του είναι ανοικτή» για οποιοδήποτε θέμα μπορεί να βοηθήσει στο μέλλον.


Στη συνέχεια η αντιπροσωπία με επιπλέον τον ταμία κ. Καλαντζή επισκέφτηκαν το υπουργείο Παιδείας. Στην αρχή έγινε η προγραμματισμένη επαφή με δύο συμβούλους της υπουργού κ. Άννας Διαμαντοπούλου, την κ. Παπαδόγιαννη και την κ. Πατρωνάκου για το θέμα των μετεγγραφών τριτέκνων φοιτητών. Επειδή υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία κατάθεσης και ψήφισης μιας τροπολογίας, που αφορά το θέμα αυτό, ζητήθηκε αναλυτική ενημέρωση κυρίως σε ό,τι έχει σχέση με τους τρίτεκνους.


Η τροπολογία, που προωθείται, αναφέρει ότι επιτρέπεται η μετεγγραφή νεοεισαχθέντων φοιτητών σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ για οικονομικούς λόγους, εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 45.000 , σε ποσοστό θέσεων 4% επί του αριθμού των εισακτέων με βάση το σύνολο των μορίων που πέτυχαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα αδελφών να μετεγγράφονται ελεύθερα προς τα αντίστοιχα τμήματα Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ εκτός λεκανοπεδίου Αττικής και νομού Θεσσαλονίκης, προκειμένου να απαλλαχθούν οι οικογένειες από το βάρος της συντήρησης τριών νοικοκυριών. Ακόμη, για την ομαλότερη λειτουργία των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ εφαρμόζεται ισοκατανομή των μετεγγραφομένων βάσει του συνολικού αριθμού μορίων, που πέτυχαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, όταν υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα στην ίδια γεωγραφική περιοχή.


Οι δύο σύμβουλοι δεν έδωσαν ικανοποιητικές απαντήσεις στην αντιπροσωπεία και δημιουργήθηκε η εντύπωση πως η συζητούμενη τροπολογία μπορεί να έθιγε και τους τρίτεκνους.


Αναζητήθηκε επαφή με τον υφυπουργό κ. Πανάρετο, υπεύθυνο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και έγινε άμεσα συνάντηση με το σύμβουλό του κ. Καζάκο, ο οποίος διαβεβαίωσε πως η τροπολογία σε καμία περίπτωση δεν καταργεί αυτά που ισχύουν για τους τρίτεκνους αφού αυτή αφορά τους γονείς με δύο παιδιά. Μάλιστα εξήγησε και έδωσε γραπτώς αυτό που αναφέρει παράλληλα η τροπολογία και είναι: «καθίσταται δε σαφές ότι οι αλλαγές αυτές δε θίγουν καμία κατηγορία μετεγγραφομένων».


Ακολούθησε συνάντηση με τους συμβούλους της κ. Χριστοφιλοπούλου, κ. Σκανδάλη και κ. Πιαδίτου κυρίως για θέματα Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η Ομοσπονδία ζήτησε να μην έχουν μειωμένο ωράριο (νέος θεσμός) οι γονείς τριών παιδιών, γιατί είναι σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Επίσης, να προβλεφθεί ρύθμιση διορισμού στη μεταβατική περίοδο τριτέκνων με 12μηνη προϋπηρεσία και ΑΣΕΠ. (Προβλέπεται αντίστοιχη ρύθμιση για πολύτεκνους με 4 και άνω παιδιά, αλλά χωρίς προϋπηρεσία και χωρίς ΑΣΕΠ).


Απο την ΄΄ΑΝΑΤΟΛΗ΄΄ 26/7/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου